hulp

Wegwijs op Boekenblub.be

Boekenblub?

Boekenblub.be is een speelse website vol informatie over boeken, auteurs en lezen. Op deze site ontdek je boeken, speel je spelletjes die met lezen te maken hebben en ontmoet je andere lezers.

De website verkennen doe je door met je eigen voertuig (je boekenblub) rond te vliegen in de wereld. Je kan naar beneden en naar boven vliegen door met je pijltjestoetsen te werken of te scrollen met je muis. Als je de weg kwijt bent, klik je bovenaan in de menubalk gewoon op "home".

Je eigen boekenblub

Je kan je eigen boekenblub een naam geven en een ander kleurtje kiezen. Dit doe je door er op te klikken (of door bovenaan in de menubalk op "jouw boekenblub" te klikken). Links op deze pagina zie je een wachtwoord. Dit wachtwoord is alleen van jou. Je kan het gebruiken om de volgende keer dat je deze website bezoekt, verder te gaan met je eigen boekenblub. Houd het dus zeker goed bij!

Ben je al eens op deze website geweest en kreeg je toen al een wachtwoord? Dan kan je dit invullen bovenaan in de menubalk. Klik op "OK" en je krijgt opnieuw je oude boekenblub.

Wil je graag met een andere boekenblub verdergaan? Klik dan in de menubalk op "nieuwe boekenblub".

Je schatkist

Je boekenblub heeft ook een schatkist. Je kan je schatkist bekijken door onderaan op je scherm te klikken op "schatten". In je schatkist zie je welke boeken je gelezen hebt en welke schatten je op de website gevonden hebt.

Schatten kan je niet zomaar vinden. Je moet ze verdienen. Je krijgt bijvoorbeeld een schat als je 1 boek gelezen hebt. En je krijgt er nog een als je 5 boeken gelezen hebt. Maar je krijgt ook een schat als je 5 keer met je wachtwoord inlogt op de site, of als je een geheime locatie op boekenblub.be ontdekt.

Andere boekenblubs

Behalve je eigen boekenblub, zie je ook andere boekenblubs rondvliegen (of -duiken of -graven). Dit zijn boekenblubs van andere bezoekers van deze website. Je kan er op klikken, dan krijg je te zien welke boeken zij gelezen hebben. Je kan ook berichtjes sturen naar andere boekenblubbers. Je krijgt niet alle andere boekenblubs te zien: we laten je alleen boekenblubs zien van andere bezoekers die een beetje op jou lijken (omdat ze evenveel gelezen hebben als jij, of omdat ze dezelfde boeken leuk vinden).

Boeken en auteurs

Hier en daar zal je ook een boek zien zweven, of het paspoort van een auteur. Door op de boeken te klikken, krijg je de boekenfiche van dat boek te zien. Op die boekenfiche vind je allerlei weetjes over dat boek. Je kan er ook aangeven of je het boek al gelezen hebt. Dit doe je door een kort vraagje op te lossen over het boek. Heb je het vraagje juist? Dan komt het boek automatisch in je schatkist. Je krijgt niet alle boeken te zien: we laten jou vooral boeken zien waarvan wij denken dat je ze graag zal lezen (omdat ze lijken op de boeken die jij gelezen hebt, of bijvoorbeeld van dezelfde auteur zijn).

Speciale plekjes op Boekenblub.be

De catalogus (papegaai)

Heb je al een papegaai zien rondvliegen? Nee? Je kan hem naar je toe laten komen. Klik gewoon ergens in de lucht en even later komt hij te voorschijn... Als je op de papegaai klikt, kom je in de "catalogus" terecht. Hier staan alle boeken die op boekenblub.be te vinden zijn. Je kan er urenlang rondneuzen tot je een boek ziet dat jij leuk vindt. Net als in de bibliotheek!

De luisterhoek (de auto)

Ergens op de site staat een auto, klaar voor vertrek. Als je er op, kom je in de luisterhoek. Hier vind je allerlei boeken waarvan je een klein stukje kan beluisteren. Net genoeg om je heel nieuwsgierig te maken. Maar net te weinig om het hele verhaal te verklappen, natuurlijk.

De octopus

Lang geleden voer het piratenschip van Manus Crypte naar Skull Island. Daar had hij zijn grootste schat begraven: zijn lievelingsboeken. Tijdens een hevige storm verging het schip en sindsdien ligt de boekenschat van Manus op de bodem van de oceaan. De schat is onlangs teruggevonden, maar wordt bewaakt door Ozzy, de octopus. Er is slechts één manier om Ozzy van de schat te verjagen: kietel hem! Probeer Ozzy te slim af te zijn, klik op de octopus om dit spel te spelen.

Het aanklikverhaal (de krab)

Op de bodem van de zee woont een krab. Klik je op deze krab, dan kom je bij het aanklikverhaal terecht. Het aanklikverhaal staat vol titels van echte boeken. Maar: er staan ook titels van valse boeken in. Je kan op al deze titels klikken. Als je er vijf juiste hebt aangeduid, krijg je een schat. Het hele verhaal bestaat uit kleine stukjes. Heb je in alle stukjes vijf juiste titels aangeduid? Dan krijg je nog een schat!

Het aanvulverhaal (de mijnwerkers)

Helemaal beneden op de site, in de diepste mijngangen van boekenblub.be, zitten twee mijnwerkers gevangen. Klik je erop, dan kom je bij het aanvulverhaal terecht. Dit is een verhaal dat je zelf kan schrijven: wij bedachten enkel een begin, jij mag verder fantaseren. Iedereen kan je schrijfsel dan lezen, en zelf weer verder schrijven. Wanneer je een stukje tekst gepost hebt, krijg je een schat.